Tasarım Tescil İtiraz , Tasarım tescil ilanına yapılan itirazlarda, Türk Patent ve Marka Kurumu’ nun, tescil edilmiş bir tasarımın iptaline ilişkin itiraz işlemleri Sınai Mülkiyet Kanunu hükümlerine göre inceleme ve değerlendirme yapmaktadır.Tasarım Tescil Nedir?, Endüstriyel Tasarım Tescil Nedir?, Tasarım Patenti?
Pendik Web Tasarım ‘ in detaylı açıkladığı tasarım nedir? endüstri ürünleri tasarımı nedir? mimari tasarım nedir? ve rüçhan hakkı nedir? hakkındaki ayrıntılı bilgileri ve Tasarım Tescil Ücretleri başlıklı yazımızı incelemenizi öneriyoruz.
İtiraz Süresi
İtiraz başvurusu, itiraza konu tasarımın yayımlanmasını takip eden 3 aylık süre içinde Türk Patent ve Marka Kurumu’ na yapılmalıdır. Bahsi geçen 3 aylık süre sonunda yapılan başvurular reddedilir.
TASARIM TESCİL BÜLTEN YAYINA İTİRAZLAR | PENDİK WEB TASARIM
Rekabet ortamının oluşturulabilmesi ve sanayinin gelişebilmesi için yeni ve ayırt edici niteliğe sahip tasarımların tescille korunması, bu özelliği taşımayan tasarımların ise korumadan yararlanmaması gerekir. Aksi takdirde haksız şekilde alınmış ve hükümsüzlüğü rahatlıkla ispat edilebilecek bir belgeye dayanılarak piyasada aynı sektörde üretim yapan kişilere karşı yaptırım uygulatma yoluna gidilmesi sonucunda ağır mağduriyetlerin oluşacağı muhakkaktır. Bu mağduriyetin önlenebilmesi için itiraz mekanizmasının yaygın olarak kullanılması gerekmektedir. İtirazın kabul edilmesi halinde itiraz ücretini TÜRKPATENT iade etmektedir. Ancak itiraz hizmet ücretleri İADE edilmez.
Tescilli tasarımların özgün tasarımlar olabilmesi için periyodik olarak yayımlanan Bültenin özellikle meslek odalarınca takibi gerçekleştirilmeli ve itirazlar yapılmalıdır. İlanı yapılmış bir tasarımla ilgili olarak, üçüncü kişiler Kanunun 67. maddesine göre tescile konu tasarımın;
1. Tasarım ve ürün tanımlarına uygun olmaması
2. Yeni ve ayırt edici nitelikte olmaması
3. Kamu düzeni veya genel ahlaka aykırı olması
4. Ürünün teknik fonksiyonunun zorunlu kıldığı görünüm özellikleri
5. Başka bir ürüne mekanik olarak monte edilmesi veya bağlanması için belirli biçim ve boyutlarda üretilmek zorunda olması
6. Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesi kapsamında yer alan hükümranlık alametleri ile bu kapsam dışında kalan ancak kamuyu ilgilendiren, dini, tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği işaretlerin, armaların, nişanların veya adlandırmaların uygunsuz kullanımını içermesi
7. Kanunun 3. maddesi kapsamına girmeyen gerçek veya tüzel kişilerce başvurusunun yapılması
8. Başvurunun kötüniyetli olduğu ve bir fikri mülkiyet hakkının yetkisiz kullanımını içermesi gerekçelerine dayanarak ilân tarihinden itibaren üç ay içinde tasarım tescil belgesinin verilmesine karşı Kurum nezdinde itirazda bulunabilirler.
Yapılan itirazlar öncelikle şekli olarak incelenir ve karşı görüş alınması için başvuru sahibine tebliğ edilir. İtiraz edilen tasarımın koruma şartlarını taşıyıp taşımadığı, sunulan belgeler ışığında Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından incelenir. Tescil kararına itirazın geçerli olabilmesi için aşağıdaki bilgi ve belgelerin Kuruma sunulması gerekmektedir.
9. Tasarım Yayımına İtiraz Formuna göre hazırlanmış, itiraz gerekçelerini açıklayan itiraz başvuru formu ile ispatlayıcı bilgi ve belgeler.
10.Tescil kararına itirazla ilgili ücretin ödendiğini gösterir bilgi.
İtiraza konu tasarıma ilişkin hangi bilgi ve belgelerin sunulduğu itiraz başvuru formunda belirtilir ve sunulan belgelerde itiraza konu tasarım işaretlenmek suretiyle açıkça gösterilir. Kuruma yabancı dilde sunulan bilgi ve belgelerin yeminli tercüman onaylı Türkçe tercümeleri verilir.
İtiraza dayanak gösterilen dergi, katalog, kitap, broşür ve benzeri belgelerin tümü yerine yalnızca kapak ve itiraza dayanak gösterilen tasarımlar ya da tasarımların uygulandığı ürünlerin yer aldığı sayfalar ile tarih içeren kısımların renkli ve net fotokopileri sunulur. Söz konusu kapak ve sayfaların aynı sayıya ait olduğu belirtilmelidir.
İtiraz süresi içinde itiraz ücretinin ödendiğini gösterir bilginin Kuruma sunulmaması halinde itiraz yapılmamış sayılır.
Kurul tarafından alınacak karar, “tescilin devamı” ya da “kısmen devamı” yönünde olabileceği gibi “tescilin hükümsüzlüğü” yönünde de olabilir.
Kısmı tescil kararı, çoklu başvurular için geçerli olduğu gibi, tasarımın sadece bir bölümüne ilişkin de olabilir.
Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulunun vermiş olduğu karar Kurumun nihai kararıdır. Bu kararın iptaline karşı, kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 ay içerisinde Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesine dava açılabilir.
TASARIM İTİRAZ ÜCRETLERİ | PENDİK WEB TASARIM
Tasarım tescil yayına itiraz, başvuru, yenileme dahil tüm tasarım tescil iş ve işlem ücretlerini Tasarım tescil Ücretleri sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]